Ana Sayfa » 23 Aralık 2016 Cuma, 20:00 Bilkent Konser Salonu

Vikingur Olafsson, piyano

J. Brahms Piyano Konçertosu No.1, Re minör, Op.15
P.I. Tchaikovsky Francesca da Rimini, Op.32

“Yaratıcı yetenek söz konusu olduğunda, Olafsson’a rakip olabilecek çok az müzisyen var.” BBC Müzik Dergisi, Şubat 2016

Tutkulu bir müzisyenlik, patlamaya hazır bir ustalık ve entelektüel merakın az bulunur bir karışımına sahip olan İzlandalı piyanist Víkingur Ólafsson, ülkesinde, aralarında İzlanda Müzik Ödüllerinde dört kez Yılın Müzisyeni Ödülü ve İzlanda İyimserlik Ödülünün de yer aldığı bütün büyük ödülleri kazandı.

Vikingur Ólafsson 2016-17 sezonunda, NDR Elbphilhamonie Orchester ile (dünya prömiyeri) ve Esa-Pekka Salonen yönetimindeki Los Angeles Filarmoniyle Haukur Tómasson’un yeni piyano konçertosunu seslendirecek, ayrıca Yan Pascal Tortelier yönetimindeki İzlanda Senfoni Orkestrası ve Kristjan Järvi yönetimindeki MDR Senfoni Orkestrasıyla sahneye çıkacak. 2016 yılının Şubat ayından bu yana, Martin Fröst’ten devraldığı Vinterfest’in (İsveç) Sanat Direktörlüğü görevini yürüten Ólafsson, aynı zamanda 2012’de kurduğu ödüllü Reykjavík Midsummer Music’de Sanat Direktörlüğü görevini sürdürüyor. Sanatçı, Wiener Konzerthaus’ta ve Elbphilharmonie Hamburg’da, Leipzig’de ve İstanbul Müzik Festivalinde resitaller verecek.

Ólafsson bugüne kadar dört piyano konçertosunun prömiyerini yaptı ve Philip Glass, Mark Simpson ve Daníel Bjarnason gibi bestecilerle çalıştı. Roman Signer, Lillevan ve Yann Malka gibi çeşitli alanların önde gelen sanatçılarıyla ortak çalışmalar yapan Vikingur Ólafsson, Busoni ve Transart (her ikisi de Bolzano’da), MITO SettembreMusica (Milano) ve Nordic Cool (Washington DC) festivallerinde sahneye çıktı. Ayrıca Martin Fröst, Sayaka Shoji, Kristinn Sigmundsson, Pekka Kuusisto ve Björk ile çalıştı.

Víkingur Ólafsson aynı zamanda, yenilikçi müzikal projelerle uğraşıyor. 2013-14 sezonunda İzlanda Ulusal Basın Yayın Kuruluşu için yaptığı klasik müzik konulu televizyon dizisi Útúrdúr, eleştirmenlerin ve izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Ólafsson, 2009’da kendi kayıt şirketi olan Dirrindi’yi kurdu ve bugüne kadar üç albüm çıkardı. Bunlardan ilk ikisi solo CD’lerdi: (EPTA Dergisinde “sıradışı bir algılama ve derin bir olgunluk” gösterdiği söylenen) “Debut” ve (Piano News Magazine’de, “Büyük bir yetenek… Bu genç piyanisti dinlemelisiniz!” yorumuyla tanıtılan) “Chopin-Bach” albümleri. Sanatçının CD/DVD formatında çıkan ve bas Kristinn Sigmundsson ile seslendirdiği “Winterreise” adlı üçüncü albümü ise 2012 İzlanda Müzik Ödüllerinde Yılın Albümü ödülüne değer görüldü. Vikingur Ólafsson, 2015’te de Deutche Grammophone’un çıkardığı Igor Stravinsky’nin bütün eserleri albümünde yer alan solo eserleri kaydetti.

İzlanda’da büyüyen Vikingur Ólafsson, Erla Stefánsdóttir ve Peter Máté ile çalıştı. Sanatçı, lisans ve yüksek lisans derecelerini, Jerome Lowenthal ve Robert McDonald ile çalıştığı Julliard School’dan aldı.

Program broşürü için